Żywienie

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.

31.01-4.02.2022r.

Poniedziałek

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem,
serek, pasztet, rzodkiewki, herbata żurawinowa, kawa Inka

Alergeny:1,3,4,7

Drugie śniadanie

Rogaliki z dżemem, woda z cytryną

Alergeny:1,3,7

Obiad

Zupa: brokułowa

Drugie danie: gulasz z warzywami, kasza pęczak, sok jabłko-gruszka 100%

Alergeny:1,7,9

Wtorek 

Śniadanie

Chleb pełnoziarnisty mieszany z masłem, ser almette, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata z aronii, kakao

Alergeny:1,7

Drugie śniadanie

Parówki, chlebek, ketchup, herbata

Alergeny:1,7,10

Obiad

Zupa: kapuśniak z mięsem

Drugie danie: ryż z jabłkami, śmietana, herbata owocowa

Alergeny:1,7,9

Środa

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem, ser kanapkowy z ziołami, salami, ogórek zielony, herbata żurawinowa, mleko

Alergeny:1,7

Drugie śniadanie

Kefir z owocami ciastka zwierzaki

Alergeny:1,3,7,8

Obiad

Zupa: krem z cukinii z grzankami

Drugie danie: kiełbasa z cebulką, ziemniaki, ogórek kiszony,
kompot owocowy

Alergeny: 1,7,9

Czwartek

Śniadanie

Chleb pełnoziarnisty mieszany z masłem, ser almette, pasta z kiełbasy, papryka, herbata z aronii, kakao

Alergeny:1,3,7,10

Drugie śniadanie

Kisiel z malinami, krakersy

Alergeny:1,6,7,8

Obiad

Zupa: ziemniaczana z zielona pietruszką

Drugie danie: spagetti z sosem bolognese, woda z cytryną

Alergeny: 1,7,9

Piątek

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem, ser kanapkowy z ziołami,
ser żółty, ogórek kiszony, herbata żurawinowa, kawa Inka

Alergeny: 1,7,10

Drugie śniadanie

Pomarańcza, gruszki, paluszki

Alergeny: 1,7,8,11

Obiad

Zupa: owocowa z makaronem

Drugie danie: ryba w panierce, ziemniaki,
surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zielona pietruszką, herbata rumiankowa

Alergeny: 1,3,4,7,9

Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Nasza kuchnia

Nasza Kuchnia 

Posiadamy własną kuchnię, w której nasze kucharki gotują dla dzieci zdrowe posiłki. Kuchnia oparta na zdrowej żywności.
Dzieci mają przygotowywane w naszej kuchni codziennie 3 zdrowe posiłki w tym: śniadanie, II śniadanie i dwudaniowy obiad.
W przedszkolu zatrudniony jest Intendent, który planuje posiłki oraz prowadzi dla dzieci prelekcje o zdrowym odżywianiu.
Dzieci w naszym przedszkolu samodzielnie komponują kanapki, mają możliwość dokładki, same nalewają zupę i korzystają z przygotowanych dań sezonowych. Cały dzień dostępna jest dla dzieci woda mineralna do picia.
Sami przygotowujemy posiłki nawet takie jak: pyzy, pierogi leniwe, kluski, placki ziemniaczane, racuchy, desery jogurtowe, kefiry owocowe, budynie, kisiele, owsianki i wiele innych.
Skip to content