Jadłospis

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.

4.07-8.07.2022r.

Poniedziałek

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem, ser kanapkowy, krakowska, ogórek kiszony, herbata wieloowocowa, kakao

Alergeny:1,7,10

Drugie śniadanie

morele, chrupki skrętne

Alergeny:

Obiad

Zupa brokułowa, gyros, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

Alergeny: 1,9

Wtorek 

Śniadanie

Chleb pełnoziarnisty z masłem ser biały, jajko na twardo, papryka, herbata z aronii, kawa Inka

Alergeny:1,3,7

Drugie śniadanie

hot-dog, ketchup, sok

Alergeny:1,7

Obiad

Zupa krem z pora z grzankami, leczo, ziemniaki, woda z cytryną

Alergeny: 1,7

Środa

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem, serek z ziołami, pasta mięsna, sałata, herbata żurawinowa, mleko

Alergeny:1,3,7,10

Drugie śniadanie

truskawki, ciastka owsiane

Alergeny:1,7,8

Obiad

Barszcz czerwony z makaronem, schabowy, ziemniaki, surówka colesław sok owocowy

Alergeny:1,3,7,9

Czwartek

Śniadanie

Chleb pełnoziarnisty z masłem, serek biały kozi, szynka drobiowa, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną, kawa Inka

Alergeny:1,7

Drugie śniadanie

owsianka

Alergeny:1,7,8,12

Obiad

Zupa jarzynowa, makaron z sosem bolognese, woda z cytryną

Alergeny: 1,3,7,9

Piątek

Śniadanie

Bułki kukurydziane z masłem, ser almette, paprykarz, ogórek zielony, herbata żurawinowa, kakao

Alergeny: 1,4,7

Drugie śniadanie

baton frupp, biszkopty, woda z cytryną

Alergeny: 1,3,7

Obiad

Grochówka z mięsem, pierogi z serem, kompot wiśniowy

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Nasza kuchnia

Nasza Kuchnia 

Posiadamy własną kuchnię, w której nasze kucharki gotują dla dzieci zdrowe posiłki. Kuchnia oparta na zdrowej żywności.
Dzieci mają przygotowywane w naszej kuchni codziennie 3 zdrowe posiłki w tym: śniadanie, II śniadanie i dwudaniowy obiad.
W przedszkolu zatrudniony jest Intendent, który planuje posiłki oraz prowadzi dla dzieci prelekcje o zdrowym odżywianiu.
Dzieci w naszym przedszkolu samodzielnie komponują kanapki, mają możliwość dokładki, same nalewają zupę i korzystają z przygotowanych dań sezonowych. Cały dzień dostępna jest dla dzieci woda mineralna do picia.
Sami przygotowujemy posiłki nawet takie jak: pyzy, pierogi leniwe, kluski, placki ziemniaczane, racuchy, desery jogurtowe, kefiry owocowe, budynie, kisiele, owsianki i wiele innych.
Skip to content