Żywienie
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.
5.04-9.04.2021r.
Poniedziałek
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni, masło, szynka dziadkowa, serek kanapkowy z ziołami, rzodkiewka,
kawa zbożowa, herbata wieloowocowa
Alergeny:1,7
Drugie śniadanie
Popcorn z niebieskiej kukurydzy, banan
Alergeny:
Obiad
Zupa: kalafiorowa
Alergeny:7,9
Drugie danie: gyros, ryż paraboliczny,
surówka wielowarzywna,
herbata rumiankowa
Alergeny:
Wtorek
Śniadanie
Bułki kukurydziane, masło, pasztet, ogórek kiszony, ser almette,
mleko, herbata malinowa
Alergeny: 1,3,7,10
Drugie śniadanie
Muffinki orkiszowe, sok przecierowy marchew-malina
Alergeny:1,3,5,7,8
Obiad
Zupa: krupnik z mięsem
Alergeny: 1,9
Drugie danie: makaron z sosem truskawkowym,
sok pomarańczowy
Alergeny: 1,3,7
Środa
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni, masło, kiełbasa drobiowa, serek kanapkowy z ziołami, pomidorki koktajlowe, kakao, herbata wieloowocowa
Alergeny: 1,7
Drugie śniadanie
Winogrona, jabłka, krakersy, woda z cytryna
Alergeny: 1,5,7,8
Obiad
Zupa: brokułowa
Alergeny: 9
Drugie danie: polędwiczka z cebulką, ziemniaki, marchewka gotowana,
herbata malinowa
Alergeny: 1,7
Czwartek
Śniadanie
Bułki, masło, jajko na twardo, serek kanapkowy z ziołami, sałata rzymska, kawa Inka, herbata wieloowocowa
Alergeny: 1,3,7
Drugie śniadanie
Biszkopty, deser alpro
Alergeny: 1,7,8
Obiad
Zupa: krem z dyni
Alergeny: 1,9
Drugie danie: mielone, ziemniaki,
fasolka zielona na parze,
kompot wiśniowy
Alergeny: 1,3,7
Piątek
Śniadanie
Pieczywo mieszane (orkiszowo-żytnie)z ziarnami ,masło, ser żółty, papryka, herbata z melisy, kawa Inka
Alergeny: 1,7
Drugie śniadanie
Hot-dog, ketchup, woda z cytryną
Alergeny: 1,6
Obiad
Zupa: grochówka z mięsem
Alergeny: 9
Drugie danie: jajko sadzone, ziemniaki, sałata ze śmietaną, herbata malinowa
Alergeny: 1,3,7
Alergeny
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
Ciekawostka – nowa piramida żywienia
Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia!
Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
Polscy konsumenci przyzwyczaili się już do obrazowego przedstawiania zasad zdrowego żywienia w postaci piramidy. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia zdecydował się dalej rozwijać i ulepszać tę formułę, w ślad za rozwojem wiedzy o zdrowym żywieniu. Efektem prac interdyscyplinarnego zespołu ekspertów IŻŻ nad jej aktualizacją i modyfikacją jest opublikowana dzisiaj – podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie – Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, które teraz zostały przesunięte na drugie miejsce.
– Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce spożywajmy więc jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę, tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce – mówi prof. Mirosław Jarosz.
Nowa piramida od swojej poprzedniczki różni się jeszcze wieloma innymi szczegółami, w tym m.in. uwzględnieniem w niej orzechów czy też zmienioną nazwą, do której na stałe została dodana aktywność fizyczna.
– Poza żywieniem, dla naszego zdrowia bardzo ważna jest też codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30-45 minut. Łącznie z dobrze zbilansowaną dietą pozwala ona zapobiec m.in. rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia nadwagi i otyłości – komentuje prof. Mirosław Jarosz.
Eksperci podkreślają, że spożywanie zalecanych w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Pamiętać jednak należy, że osoby z rozpoznanymi chorobami (m.in. udar, zawał, osteoporoza, cukrzyca typu 2) wymagają indywidualnych zaleceń żywieniowych.
– Mam nadzieję, że opracowanie nowej piramidy IŻŻ i jej upowszechnianie w społeczeństwie przyczynią się do poprawy zdrowia publicznego w Polsce i zmiany nawyków żywieniowych na bardziej prozdrowotne. Powszechna edukacja żywieniowa jest niezwykle istotna i konieczna, zwłaszcza że borykamy się obecnie z epidemią otyłości i powiązanych z nią chorób przewlekłych, a poradnictwo dietetyczne nie jest niestety refundowane przez NFZ – podkreśla prof. Mirosław Jarosz.
Podczas organizowanego przez IŻŻ I Narodowego Kongresu Żywieniowego przedstawione zostały również wyniki badań IŻŻ nad zależnością pomiędzy sposobem żywienia a długością życia Polaków.
– Z badań obejmujących lata 1950-2012 wynika, że zaobserwowane w tym czasie pozytywne zmiany nawyków żywieniowych Polaków (wzrost spożycia warzyw i owoców, tłuszczów roślinnych, ryb, a wraz z nimi witamin C, E i D, spadek spożycia mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych i soli) miały istotny wpływ na wydłużenie się średniej długości trwania życia z 56-62 lat (mężczyźni-kobiety) do 73-81 lat. Oczywiście do wydłużenia życia Polaków przyczyniły się również inne czynniki, takie jak spadek konsumpcji tytoniu, ogólna poprawa warunków życia czy wzrost skuteczności leczenia wielu chorób. Wiodącym czynnikiem jest jednak poprawa sposobu żywienia – konkluduje prof. Mirosław Jarosz.
Więcej informacji na temat zasad zdrowego żywienia, w formie artykułów, grafik, filmów edukacyjnych czy też aplikacji mobilnej, można znaleźć na prowadzonych przez IŻŻ stronach internetowych: www.izz.waw.pl oraz www.zachowajrownowage.pl.
Źródło: IŻŻ